Smernice VN in vabilo na DSV PP

Dragi voditelj, draga voditeljica! Ali v tebi še odmeva? Se še spomniš ognja, ki te je to poletje zažgal do kosti? Še veš, da ga enostavno moraš širiti naprej, tako kot so to zate nekoč storili tvoji voditelji?

 Spomladi 2011 smo v Združenju sprejeli vzgojni namen, s katerim želimo pozitivno vplivati na vzgojo mladih skavtinj in skavtov, ki so nam zaupani.

 V ZSKSS bomo v letih 2011 do 2014 razvijali ustvarjalnost in pobudništvo. 

Odločili smo se izpostaviti ustvarjalnost in pobudništvo kot eno od temeljnih skavtskih vrednot. K uresničevanju vzgojnega namena želimo prispevati tudi z novim načinom dela voditeljev, ki na osrednje mesto postavlja samostojnost, ustvarjalnost in pobudništvo članov. V preteklem letu smo s tem namenom globlje spoznavali osebno napredovanje in osebno spremljanje, ki sta glavni orodji za doseganje trenutnega vzgojnega namena.  V poverjeništvu za program smo za skavtsko leto 2012/13 pripravili 7 SMERNIC, za katere želimo, da jih skupaj s sovoditelji ob načrtovanju skavtskega leta poskušaš čim bolj vključiti. Smernice naj bodo v pomoč pri zasnovi načrtov za delo v stegu in veji. 

 1. SKAVTSTVO JE PROSTOR, KJER SE ČLANI ČUTIJO SPREJETE IN IMAJO PRILOŽNOST RAZVIJATI SVOJE SPOSOBNOSTI. 
 2. VODITELJI RADI PREŽIVLJAMO ČAS S SVOJIMI SKAVTI IN IMAMO VESELJE DO VODENJA. 
 3. ČLANI SOUSTVARJAJO PROGRAM V VEJAH IN STEGU.
 4. VODITELJI SE ZAVEDAMO POMENA OSEBNEGA NAPREDOVANJA – SVOJEGA IN SKAVTOV, KI SO NAM ZAUPANI. 
 5. VODITELJI PRI VZGOJI IZVAJAMO OSEBNO SPREMLJANJE VSEH ČLANOV. 
 6. VZPOSTAVLJEN IMAMO SISTEM VREDNOTENJA VZGOJNEGA DELA IN NJEGOVIH UČINKOV. 

Če dobro prebereš, opaziš, da je prvih 6 smernic za načrtovanje enakih kot lani. Enostavno verjamemo, da so tako preproste in zahtevne hkrati, da jih lahko vsako leto bolje vključujemo v svoje načrte - še posebej če resnično vrednotimo svoje dosedanje delo. Teh 6 smernic pa omogoča tudi letošnjo novo smernico: 

7. V STEGU IN VEJAH IMAMO V LETU 2012/13 ZASTAVLJEN VSAJ EN VZGOJNI CILJ, KI NAŠIM ČLANOM OMOGOČA USTVARJALNOST IN POBUDNIŠTVO. 

Ob začetku novega skavtskega leta ti želimo sporočiti, da se bomo v duhu novega vzgojnega namena trudili tudi tebi, voditelju, voditeljici, pomagati s konkretnimi orodji:

 • s Kompasom idej, 
 • s primeri dobrih praks stegov ter 
 • s knjižico o vrednotenju (ki so nastali tudi z vašo pomočjo v okviru tabora voditeljev); 
 • z usposabljanjem in motivacijo na državnih srečanjih voditeljev in 
 • morda celo s kakšno ustvarjalno in pobudniško idejo s strani državnih vodstev. 

Vse to in še več boš seveda zvedel/a na državnem srečanju voditeljev, ki bo letos že prvi vikend v oktobru, 6. in 7. 10. 2012 in se voditelji veje PP dobimo na Ravnah na Koroškem. Preveri, če si še pripravljen dati  »ROKO V OGENJ!«. 

Naj ogenj v tebi vodi skavte, ki so ti zaupani! Če boš ustvarjalen in pobudniški sam, bodo tudi oni sledili tvojemu zgledu. Vzemi si čas zase in za svoje skavte. Ta čas, tudi če pomeni samo preprosto biti z njimi, je zelo pomemben!

 Bodi kar najbolje pripravljen služiti!

Državno vodstvo PP

Objavljeno v DSV

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.